Björklund lovar 1,5 miljard till ett gen4 atomkraftverk. Ny Teknik Aug 2014. Det låter väl fint, så här en månad före valet?
Reaktorn som diskuteras i Oskarshamn är en, väldigt liten, forskningsreaktor som inte är tänkt att generera elektricitet, utan enbart en testbänk för ny reaktorteknik och ingenjörskap. Tanken är att man skall kunna använda, delvis i alla fall, förbrukat kärnbränsle och krama ut den sista musten ur detta. Avfallet från en sådan reaktor skulle då bli långt i från så långlivat som det vi får idag. På pappret låter ju allt detta fantastiskt men det finns många problem med denna konstruktion.
Reaktorhärden kyls med flytande metall, i detta fallet bly. Det innebär enorma utmaningar rörande konstruktion av pumpar och rörledningar. Bränslet för denna typ av reaktor är farligare eftersom det innehåller plutonium, vilket skulle kunna leda till problem om det hamnar i fel händer.
Om praktiken skulle överensstämma med teorin så är det ju fantastiskt. Vi kan elda upp våra atomsopor och få el på köpet, tyvärr tror jag inte att det blir så. Bridreaktorn har en problemtyngd historia ända tillbaka till 70-talet. Flera länder har get sig i kast med denna atomkraftens alkemi men ingen har lyckats än. Frankrike stängde sitt kostsamma äventyr kallat Superphénix i slutet på 90-talet.
På andra sidan Östersjön bygger Areva (och tidigare även Siemens innan de drog sig ur) en ny reaktor åt Finnarna. En betydligt större reaktor men av traditionell tryckvattentyp. Från början lovades reaktorn stå klar år 2009 till en kostnad av 3 miljarder euro. Hittills har den gått loss på 8,5 miljarder euro och beräknas vara i drift 2018 - 2020.
I mina ögon är en gen4-reaktor en dyr och riskabel sopstation för atomsopor. Det är fortfarande en kärnreaktor med allt vad det innebär. Problemet med alla reaktorer, nya som gamla, är att olyckorna som inträffar sker på ett sätt som man aldrig räknat med, det har visat sig med en inte alls önskvärd tydlighet tidigare. Det faktum att de inte är ekonomiskt lönsamma verkar bara ett fåtal begripit, bankerna.
Tyskland har stängt alla sina reaktorer 2022 och satsar stenhårt på sol, vind och vatten och kommer inom kort att vara världsledande på det. Att då lägga 1,5 miljarder på kärnkraft tycker jag är backa in i framtiden, med fel häst.